ACCIN, Asosiasi NGO Islam Malaysia Bersatu dalam Dakwah

Allied Coordinating Committee of Islamic NGO (ACCIN) Malaysia berkunjung ke Dewan Dakwah di Gedung Menara Dakwah Dewan Dakwah di jalan Kramat Raya, Jakarta Pusat pada Kamis (10/3/2016).

Lawatan tersebut adalah dalam rangka bersilaturrahim dan membuka kerja sama dakwah. Ketua Umum Dewan Dakwah Islamiyah Indonesia Drs. Muhammad Siddik, MA menyambut baik kedatangan ACCIN yang pada akhir pertemuan disepakati kerjasama dakwah ini.

ACCIN merupakan wadah persatuan NGO Islam se-Malaysia yang tugas utamanya adalah Dakwah Ilallah. Terdapat sebanyak 18 NGO Islam yang tergabung di dalamnya, di antaranya  World Assembly of Muslim Youth (WAMY), Research and Information Centre of Islam (RICOI), Persatuan Darul Fitrah Malaysia (DARUL FITRAH), Persatuan Al-Hunafa’ (AL-HUNAFA), Malaysian Chinese Muslim Association (MACMA), Pertubuhan Jama’ah Islah Malaysia (JIM diganti menjadi IKRAM), Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Persekutuan Seruan Islam Selangor & W.P (JAM’IYAH), Islamic Information & Service Foundation (IIS), Persatuan Dakwah Islamiyah & Kebajikan Saudara Baru India Se-Malaysia (AL-HIDAYAH), Persatuan Ulama’ Malaysia (PUM), Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM), Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Persatuan Kebajikan dan Pengubatan Malaysia (DARUSSYIFA), Interactive Muslimah Association (IMAN), Pergerakan Belia India Muslim Malaysia (GEPIMA), Pertubuhan IQRA’ Malaysia (PIM) dan Islamic Propogation Society Internation (IPSI) Malaysia.

Di samping Dakwah sebagai kerja utama, ACCIN memiliki agenda rutin lainnya yaitu, Majlis Dialog, Seminar, Perbincangan Meja Bulat, Forum, Bengkel, Lawatan, Penerbitan dan program kerjsama dengan berbagai NGO.

Selain itu ACCIN menurut salah satu perwakilannya, Ustaz Muhammad Fitri Bin Abdullah mengungkapkan bahwa salah satu agenda kerja ACCIN yaitu menyumbangkan ide dalam pengelolaan dasar-dasar Negara Malaysia.

“Mengadakan hubungan dengan pihak-pihak berkuasa supaya kita boleh berperanan dalam pembentukan dasa-dasar Negara,” tuturnya saat ditemui di Gedung Menara Dakwah usai pertemuan dengan seluruh jajaran staff Dewan Dakwah dan pimpinannya (10/3/2016).

Saat ini ACCIN dikelola oleh Ustaz Sharin Awaludin sebagai ketua, Dr Tg Shahrom Tg Shahdan sebagai sekretaris dan Mohamad Hanapi Jamaludin sebagai bendahara.

ACCIN bertempat di TKT 16 Bangunan Perkim, 150, Jalan Ipoh 51200 Kuala Lumpuir. Situs resmi; www.accin.org.